Size and portions of the population's food consumption: availability of updated information

Authors

DOI:

https://doi.org/10.37135/ee.04.09.06

Keywords:

Portion Size, food, Diet, Age Groups

Abstract

The objective of this study was to identify the scientific production and its behavior related to the size and servings of the population's food consumption. It was selected 110 articles related to the topic from the Scopus database, through logical operators, AND among words and OR among synonyms. The Appetive magazine obtained 117 citations. The published articles correspond to 64 with authorship of more than three authors. The largest scientific production was in 2016 with 37 publications. In all the articles reviewed, there is no information on the size and servings in grams, nor in the home measure suitable for consumption. This revision proposal will allow the development of future research to determine the appropriate size and servings according to physiological status and age group.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Timon CM, Cooper SE, Barker ME, Astell AJ, Adlam T, Hwang F, et al. A comparison of food portion size estimation by older adults, young adults and nutritionists. (Una comparación de la estimación del tamaño de las porciones de alimentos por adultos mayores, adultos jóvenes y nutricionistas) J Nutr Health Aging [Internet]. 2017 Jun [citado 2018 Ene 26]; Disponible en: http://link.springer.com/10.1007/s12603-017-0937-9.

Gibson AA, Hsu MSH, Rangan AM, Seimon R V., Lee CMY, Das A, et al. Accuracy of hands v. household measures as portion size estimation aids.(Medidas de las manos como ayuda en el hogar para la estimación del tamaño de las porciones) J Nutr Sci [Internet]. 2016 Jul [citado 2018 Ene 26]; 5: e29. Disponible en: https://www.scopus.com/record/display.uri?eid=2-s2.0-85014567995&doi=10.1017%2fjns.2016.22&origin=inward&txGid=3a729c0c3248374fff5ca767e458a1be.

Biltoft-Jensen A, Holmgaard Nielsen T, Hess Ygil K, Christensen T, Fagt S. Accuracy of food photographs for quantifying food servings in a lunch meal setting among Danish children and adults. (Fotografías de alimentos para cuantificar las porciones de alimentos en un almuerzo de niños y adultos Daneses) J Hum Nutr Diet [Internet]. 2018 Feb [citado Ene 2019 26]; 31(1): 131–140. Disponible en: http://doi.wiley.com/10.1111/jhn.12490.

Pfrimer K, Sartorelli DS, Rosa FT, Mendes Resende CM, Viera DVP, Rabito EI, et al. Calibration of the food list and portion sizes of a food frequency questionnaire applied to free-living elderly people. (Calibración de la lista de alimentos y del tamaño de las porciones de un cuestionario de frecuencia de alimentos aplicado a personas) Nutrition [Internet]. 2013 May [citado 2018 Ene 26]; 29(5): 760–4. Disponible en: http://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0899900712004030.

Rolls BJ. What is the role of portion control in weight management? (¿Cuál es el papel del control de porciones en el control de peso?) Int J Obes [Internet]. 2014 Jul [citado 2018 Ene 26]; 38(S1): S1–8. Disponible en: http://www.nature.com/articles/ijo. DOI:10.1038/ijo.2014.82.

Department of Health US, Department of Agriculture US. Pautas alimentarias para estadounidenses 2015-2020. Octava Edición. Washington: USDA; 2015.

Zheng M, Wu JHY, Louie JCY, Flood VM, Gill T, Thomas B, et al. Typical food portion sizes consumed by Australian adults. Results from the 2011–2012 Australian National Nutrition and Physical Activity Survey (Típicos tamaños de porciones de alimentos consumidos por adultos Australianos). Sci Rep [Internet]. 2016 Abr 20 [citado 2018 Ene 26]; 6(1). Disponible en: https://www.scopus.com/record/display.uri?eid=2-s2.0-84955089805&doi=10.1038%2fsrep19596&origin=inward&txGid=7b79300a50d06c151df8d83a0f83204f.

Mitka M. New Dietary Guidelines Place Added Sugars in the Crosshairs (Nuevas pautas dietéticas colocan a los azúcares agregados en la mira) JAMA [Internet]. 2016 Abr [citado 2018 Ene 26]; 315(14): 1440. Disponible en: http://jama.jamanetwork.com/article.aspx?doi=10.1001/jama.2016.1321.

Kerameas K, Vartanian LR, Herman CP, Polivy J. The effect of portion size and unit size on food intake: Unit bias or segmentation effect? (El efecto del tamaño de la porción y el tamaño de la unidad en la ingesta de alimentos: ¿sesgo de la unidad o efecto de segmentación?) Heal Psychol [Internet]. 2015 [citado 2018 Ene 26]; 34(6): 670–676. Disponible en: http://doi.apa.org/getdoi.cfm?. DOI:10.1037/hea0000160.

Raynor HA. What to do about portion sizes? Roundtable discussion at the forefronts in portion size conference. (Mesa redonda de la conferencia tamaño de porciones) Int J Obes [Internet]. 2014 Jul [citado 2018 Ene 26]; 38(S1): 34–36. Disponible en: http://www.nature.com/articles/ijo2014.87.

Rizk MT, Treat TA. Sensitivity to portion size of unhealthy foods (Sensibilidad al tamaño de las porciones de alimentos poco saludables). Food Qual Prefer [Internet]. 2015 Oct [citado 2018 Ene 26]; 45: 121–131. Disponible en: http://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0950329315001354. https://doi.org/10.1016/j.foodqual.2015.06.006.

Lewis HB, Forwood SE, Ahern AL, Verlaers K, Robinson E, Higgs S, et al. Personal and social norms for food portion sizes in lean and obese adults. Int J Obes [Internet]. 2015 Ago [citado 2018 Ene 26]; 39(8): 1319–1324. Disponible en: http://www.nature.com/doifinder/10.1038/ijo.2015.47.

Al Marzooqi HM, Burke SJ, Al Ghazali MR, Duffy E, Yousuf MHS Al. The development of a food atlas of portion sizes for the United Arab Emirates. (El desarrollo de un atlas de alimentos de tamaños de la porción para los Emiratos Árabes). J Food Compos Anal [Internet]. 2015 [citado 2018 Ene 24]; 43: 140–148. Disponible en: https://www.scopus.com/inward/record.uri?eid=2-s2.0-84936878171&doi=10.1016%2fj.jfca.2015.05.008&partnerID=40&md5=5768bc5da08fbbd8c31f5b0edda47b08.

Asakura K, Haga M, Adachi M, Sakai H, Takahashi C, Sasaki S. Estimation of Food Portion Sizes Frequently Consumed by Children. (Estimación de los tamaños de las porciones de alimentos que los niños consumen con frecuencia). 3&ampndk6ek wnash; 6 Years Old in Japan. J Nutr Sci Vitaminol [Internet]. 2014 [citado 2018 Ene 21]; 60(6): 387–396. Disponible en: https://www.scopus.com/inward/record.uri?eid=2-s2.0-84926387582&doi=10.3177%2fjnsv.60.387&partnerID=40&md5=7a497d340cb1fdccb5f795fdd87a673b.

Reily NM, Vartanian LR. The portion size effect on food intake is robust to contextual size information (El efecto del tamaño de las porciones en la ingesta de alimentos es grande a la información de porciones). Appetite [Internet]. 2016 Oct [citado 2018 Ene 26]; 105: 439–448. Disponible en: http://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0195666316302446. Doi:10.1016/j.appet.2016.06.015.

Mubarik F, Bhaskaran K, Kho S, Vereijken C, Nambiar S, Eussen S, et al. Development of food lists as a first step to develop a food frequency questionnaire for toddlers in a multi-ethnic population (Desarrollo de listas de alimentos como primer paso para desarrollar un cuestionario de frecuencia de alimentos para niños pequeños en una población multiétnica) Nutr Diet [Internet]. 2017 Feb [citado 2018 Ene 26]; 74(1): 11–7. Disponible en: http://doi.wiley.com/10.1111/1747-0080.12323.

Steenhuis I, Poelman M. Portion Size: Latest Developments and Interventions. (Tamaño de la porción: últimos desarrollos e intervenciones). Curr Obes Rep [Internet]. 2017 Mar 6 [citado 2018 Ene 26]; 6(1): 10–7. Disponible en: http://link.springer.com/10.1007/s13679-017-0239-x.

Szenczi-Cseh J, Horváth Z, Ambrus Á. Validation of a food quantification picture book and portion sizes estimation applying perception and memory methods. (Validación de un libro de imágenes de cuantificación de alimentos y estimación de tamaño de porciones aplicando métodos de percepción y memoria). Int J Food Sci Nutr [Internet]. 2017 Nov [citado 2018 Ene 19]; 68(8): 960–972. Disponible en: https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/09637486.2017.1309521. https://doi.org/10.1080/09637486.2017.1309521.

Miller N, Reicks M, Redden JP, Mann T, Mykerezi E, Vickers Z. Increasing portion sizes of fruits and vegetables in an elementary school lunch program can increase fruit and vegetable consumption. (Incrementar el tamaño de la porción de frutas y verduras en un programa de almuerzo escolar puede aumentar el consume de frutas y vegetales) Appetite [Internet]. 2015 [citado 2018 Ene 16]; 91: 426–30. Disponible en: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0195666315002299?via%3Dihub. https://doi.org/10.1016/j.appet.2015.04.081.

Collins K, Watson JF, Collins CE. Food and beverage portion sizes in Australian children: a secondary analysis of 1995 and 2007 national data. BMC Public Health [Internet]. 2014 Dic [citado 2018 Ene 18]; 14(1): 517. Disponible en: https://www.researchgate.net/publication/262789316_Food_and_beverage_portion_sizes_in_Australian_children_A_secondary_analysis_of_1995_and_2007_national_data. Doi:10.1186/1471-2458-14-517.

Rooney C, McKinley MC, Appleton KM, Young IS, McGrath AJ, Draffin CR, et al. How much is “5-a-day”? A qualitative investigation into consumer understanding of fruit and vegetable intake guidelines (¿Cuánto es “5 al día” Una investigación cualitativa sobre la comprensión de las pautas de ingesta de frutas y verduras)? J Hum Nutr Diet [Internet]. 2017 Feb [citado 2018 Ene 15]; 30(1): 105–113. Disponible en: https://doi.org/10.1111/jhn.12393.

Appleton KM, Krumplevska K, Smith E, Rooney C, McKinley MC, Woodside J V. Low fruit and vegetable consumption is associated with low knowledge of the details of the 5-a-day fruit and vegetable message in the UK: findings from two cross-sectional questionnaire studies (El bajo consumo de frutas y vegetales asociados al desconocimiento del mensaje “5 al día”: resultado de dos estudios cruzados). J Hum Nutr Diet [Internet]. 2018 Feb [citado 2018 Ene 26]; 31(1): 121–130. Disponible en: http://doi.wiley.com/10.1111/jhn.12487.

Libotte E, Siegrist M, Bucher T. The influence of plate size on meal composition. Literatura review and experiment. (La influencia del tamaño del plato en la composición de la comida. Revisión de literatura y experimento). Appetite [Internet]. 2014 Nov [citado 2018 Ene 27]; 82: 91–6. Disponible en: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0195666314003675?via%3Dihub. https://doi.org/10.1016/j.appet.2014.07.010.

Dallas SK, Liu PJ, Ubel PA. Potential problems with increasing serving sizes on the Nutrition Facts label. (Posibles problemas con el aumento del tamaño de las porciones en el etiquetado nutricional) Appetite [Internet]. 2015 Dic [citado 2018 Ene 26]; 95: 577–584. Disponible en: http://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0195666315003785. https://doi.org/10.1016/j.appet.2015.08.012.

Vermeer WM, Steenhuis IHM, Poelman MP. Small, medium, large or supersize? The development and evaluation of interventions targeted at portion size (¿Pequeña, mediana, grande y de gran tamaño? El desarrollo y evaluación de intervenciones dirigidas al tamaño de las porciones). Int J Obes [Internet]. 2014 Jul [citado 2018 Ene 26]; 38(S1): 13–8. Disponible en: http://www.nature.com/articles/ijo2014.84. DOI:10.1038 / ijo.2014.84.

Mooreville M, Davey A, Orloski A, Hannah EL, Mathias KC, Birch LL, et al. Individual differences in susceptibility to large portion sizes among obese and normal-weight children (Diferencias individuales en la susceptibilidad a porciones grandes entre niños obesos y de peso normal.) Obesity [Internet]. 2015 [citado 2018 Ene 11]; 23(4): 808–814. Disponible en: https://www.scopus.com/inward/record.uri?eid=2-s2.0-84925862924&doi=10.1002%2foby.21014&partnerID=40&md5=f0c0c7a2f421bdf07a4fee6c524ecf0b.

Rosenthal R, Raynor H. The effect of television watching and portion size on intake during a meal. (El efecto de ver televisión y la ingesta del tamaño de la porción) Appetite [Internet]. 2017 Oct [citado 2018 Ene 18]; 117: 191–196. Disponible en: http://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0195666317302866. DOI:10.1016/j.appet.2017.06.030.

Mahoney MJ. The obese eating style: Bites, beliefs, and behavior modification. (El estilo de alimentación del obeso: picaditas, creencias y modificación de comportamiento). Addictive Behaviors [Internet]. 1975 Ene [citado 2018 Ene 13]; 1(1): 47–53. Disponible en: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0306460375800177

https://doi.org/10.1016/S0306-4603(75)80017-7.

Herman CP, Polivy J, Vartanian LR, Pliner P. ¿Are large portions responsible for the obesity epidemic? (¿Son las porciones grandes las responsables de la epidemia de obesidad?) Physiol Behav [Internet]. 2016 Mar [citado 2018 Ene 26]; 156: 177–81. Disponible en: http://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0031938416300233. http/dx.doi.org/10.1016/j.physbeh.2016.01.024.

Ofei KT, Holst M, Rasmussen HH, Mikkelsen BE. Effect of meal portion size choice on plate waste generation among patients with different nutritional status. An investigation using Dietary Intake Monitoring System (Efecto del tamaño de la porción en el plato de diferentes estados nutricionales. Una investigación utilizando el sistema de monitoreo de ingesta dietética). Appetite [Internet]. 2015 Ago [citado 2018 Ene 26]; 91: 157–164. Disponible en: http://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S019566631500183X. Doi:10en.1016/j.appet.2015.04.043.

Ordabayeva N, Chandon P. In the eye of the beholder: Visual biases in package and portion size perceptions. (En el ojo del espectador: sesgos visuales en el tamaño de la porción del paquete) Appetite [Internet]. 2016 Ago [citado 2018 Ene 26]; 103: 450–457. Disponible en: http://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0195666315300659. Doi: 10.1016 / j. appet.2015.10.014.

McCrickerd K, Lim CM, Leong C, Chia EM, Forde CG. Texture-Based Differences in Eating Rate Reduce the Impact of Increased Energy Density and Large Portions on Meal Size in Adults. (Diferencias de la textura reduce el impacto del incremento de la densidad energética de las porciones grandes en la alimentación de adultos) J Nutr [Internet]. 2017 Jun [citado 2018 Ene 14]; 147(6): 1208–17. Disponible en: https://academic.oup.com/jn/article/147/6/1208-1217/4584846. Doi:10.3945/jn.116.244251.

Burger KS, Kern M, Coleman KJ. Characteristics of Self-Selected Portion Size in Young Adults (Características del tamaño de la porción autoseleccionada en adultos jóvenes). J Am Diet Assoc [Internet]. 2007 Abr [citado 2018 Ene 14]; 107(4): 611–8. Disponible en: https://jandonline.org/article/S0002-8223(07)00023-5/fulltext. https://doi.org/10.1016/j.jada.2007.01.006.

Joram E, Weigel M. Use of Portion Size Estimation Aids for High-Energy-Dense Snack Foods Increases Portion Size Estimation Accuracy in College Students. (El uso de ayudas de estimación del tamaño de la porción para los bocadillos ricos en energía aumenta la precisión de la estimación del tamaño de la porción en estudiantes universitarios) Top Clin Nutr [Internet]. 2017 [citado 2018 Ene 26]; 32(1): 87–103. Disponible en: http://content.wkhealth.com/linkback/openurl?sid=WKPTLP:landingpage&an=00008486-201701000-00008. Doi:10.1097TIN.0000000000000088.

Faulkner GP, Livingstone MBE, Pourshahidi LK, Spence M, Dean M, O’Brien S, et al. An evaluation of portion size estimation aids: Consumer perspectives on their effectiveness (Una evaluación de las ayudas para la estimación del tamaño de las porciones: perspectivas del consumidor sobre su efectividad). Appetite [Internet]. 2017 Jul [citado 2018 Ene 16]; 114: 200–8. Disponible en: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0195666317304269?via%3Dihub. https://doi.org/10.1016/j.appet.2017.03.027.

Faulkner GP, Pourshahidi LK, Wallace JMW, Kerr MA, McCaffrey TA, Livingstone MBE. Perceived “healthiness” of foods can influence consumers’ estimations of energy density and appropriate portion size (La “salubridad percibida de los alimentos puede influir en las estimaciones de los consumidores sobre la densidad de energía y tamaño de porción apropiado). Int J Obes [Internet]. 2014 Ene [citado 2018 Ene 23]; 38(1): 106–112. Disponible en: https://www.nature.com/articles/ijo201369.pdf. doi:10.1038/ijo.2013.69.

Roberto CA, Khandpur N. Improving the design of nutrition labels to promote healthier food choices and reasonable portion sizes (Mejorar el diseño del etiquetado nutricional para promover acciones de alimentos más saludables y de un tamaño de la porción razonable). Int J Obes [Internet]. 2014 Jul [citado 2018 Ene 21];38: 25–33. Disponible en: https://www.nature.com/articles/ijo201486.

Haws KL, Liu PJ. Combining food type(s) and food quantity choice in a new food choice paradigm based on vice-virtue bundles (Combinando los tipos de alimentos y la elección de la cantidad de alimentos en un nuevo paradigma de elección de alimento basado en “paquete de virtudes viciosas”.) Appetite [Internet]. 2016 Ago [citado 2018 Ene 26]; 103: 441–449. Disponible en: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0195666315300891. https://doi.org/10.1016/j.appet.2015.11.012.

Berkowitz S, Marquart L, Mykerezi E, Degeneffe D, Reicks M. Reduced-portion entrées in a worksite and restaurant setting: impact on food consumption and waste. (Entradas de porciones reducidas en un lugar de trabajo y restaurant: impacto n el consumo y desperdicios de alimentos) Public Health Nutr [Internet]. 2016 Nov [citado 2018 Ene 26]; 19(16): 3048–3054. Disponible en: http://www.journals.cambridge.org/abstract_S1368980016001348. https://doi.org/10.1017/S1368980016001348.

Bloch-Eidner M, Qvistgaard-Lund AS, Harboe BS, Clemmensen IH. Calories and portion sizes in recipes throughout 100 years: An overlooked factor in the development of overweight and obesity? (Calorías y tamaños de porciones en recetas a lo largo de 100 años: ¿un factor pasado por alto en el desarrollo del sobrepeso y obesidad? Scand J Public Health [Internet]. 2013 Dic 24 [citado 2018 Ene 25]; 41(8): 839–845. Disponible en: http://journals.sagepub.com/doi/10.1177/1403494813498468.

Hydock C, Wilson A, Easwar K. The effects of increased serving sizes on consumption (Los efectos del aumento de las porciones en el consumo). Appetite [Internet]. 2016 Ene [citado 2018 Ene 11]; 101: 71–79. Disponible en: http://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0195666316300848.

Cohen DA, Lesser LI, Wright C, Story M, Economos CD. Kidʼs Menu Portion Sizes. Nutr Today (Tamaño de porciones de menú para niños: ¿cuánto se debe servir a los niños?). Nutrition Today [Internet]. 2016 [citado 2018 Ene 26]; 51(6): 273–280. Disponible en: http://insights.ovid.com/crossref?an=00017285-201611000-00003.

Petit O, Spence C, Velasco C, Woods AT, Cheok AD. Changing the influence of portion size on consumer behavior via imagined consumption (Cambiar la influencia del tamaño de las porciones en el comportamiento del consumidor). J Bus Res [Internet]. 2017 Jun [citado 2018 Ene 17]; 75: 240–248. Disponible en: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0148296316306828. https://doi.org/10.1016/j.jbusres.2016.07.021.

Almiron-Roig E, Solis-Trapala I, Dodd J, Jebb SA. Estimating food portions. Influence of unit number, meal type and energy density. (Estimación de porciones de comida. Influencia del número de unidad, tipo de comida y densidad de energía). Appetite [Internet]. 2013 Dic [citado 2018 Ene 29]; 71: 95–103. Disponible en: http://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0195666313003413.

Peter-Herman C, Polivy J, Pliner P, Vartanian LR. Mechanisms underlying the portion-size effect (Mecanismos subyacentes al efecto del tamaño de la porción). Physiol Behav [Internet]. 2015 May [citado 2018 Ene 28]; 144: 129–136. Disponible en: http://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0031938415001638.

Moreira Sampaio R, Cabral Coutinho MB, Mendonça D, da Silva Bastos D, Henriques P, Camacho P, et al. School nutrition program: Assessment of planning and nutritional recommendations of menus (Programa de nutrición escolar: evaluación de la planificación y recomendaciones nutricionales de los menús). Rev Chil Nutr [Internet]. 2017 [citado 2018 Ene 26]; 44(2): 170–176. Disponible en: http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0717-75182017000200008&lng=en&nrm=iso&tlng=en.

DiSantis KI, Birch LL, Davey A, Serrano EL, Zhang J, Bruton Y, et al. Plate Size and Children’s Appetite: Effects of Larger Dishware on Self-Served Portions and Intake. Pediatrics (Tamaño del plato y apetito del niño: efectos de vajillas más grandes en porciones de autoservicio) [Internet]. 2013 May [citado 2018 Ene 26]; 131(5): 1451–1458. Disponible en: http://pediatrics.aappublications.org/cgi/doi/10.1542/peds.2012-2330.

Small L, Lane H, Vaughan L, Melnyk B, McBurnett D. A Systematic Review of the Evidence: The Effects of Portion Size Manipulation with Children and Portion Education/Training Interventions on Dietary Intake with Adults. (Una revisión sistemática de la evidencia: los efectos de la manipulación del tamaño de las porciones con niños y las intervenciones de educación/capacitación de porciones en la ingesta dietética con adultos) Worldviews Evidence-Based Nurs [Internet]. 2013 May [citado 2018 Ene 26]; 10(2): 69–81. Disponible en: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK143454/.

McCrickerd K, Leong C, Forde CG. Preschool children’s sensitivity to teacher-served portion size is linked to age related differences in leftovers (La sensibilidad de los niños en edad preescolar por el maestro, está relacionada con las diferencias relacionadas con la edad, en las sobras). Appetite [Internet]. 2017 Jul [citado 2018 Ene 15]; 114: 320–8. Disponible en: http://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S019566631630945X. https://doi.org/10.1016/j.appet.2017.04.003.

Dev DA, Speirs KE, Williams NA, Ramsay S, McBride BA, Hatton-Bowers H. Providers perspectives on self-regulation impact their use of responsive feeding practices in child care (Las perspectivas de los proveedores sobre la autorregulación, impactan su uso de prácticas de alimentación receptiva en el cuidado infantil). Appetite [Internet]. 2017 Nov [citado 2018 Ene 26]; 118: 66–74. Disponible en: http://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0195666317300016. https://doi.org/10.1016/j.appet.2017.07.022.

Smith L, Conroy K, Wen H, Rui L, Humphries D. Portion size variably affects food intake of 6-year-old and 4-year-old children in Kunming, China (El tamaño de la porción afecta la ingesta de alimentos de niños de 6 y 4 años en Kunming, China). Appetite [Internet]. 2013 Oct [citada 2018 Ene 19]; 69: 31–38. Disponible en: http://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0195666313002018. https://doi.org/10.1016/j.appet.2013.05.010.

Pearce J, Wood L, Stevens L. Portion weights of food served in English schools: have they changed following the introduction of nutrient-based standards? (Peso de la porción de los alimentos que se sirven en las escuelas de inglés: ¿han cambiado después de la introducción de estándares basado en nutrientes?). J Hum Nutr Diet [Internet]. 2013 Dic [citado 2018 Ene 26]; 26(6): 553–562. Disponible en: http://doi.wiley.com/10.1111/jhn.12067. https://doi.org/10.1111/jhn.12067.

Levesque S, Delisle H, Agueh V. Contribution to the development of a food guide in Benin: linear programming for the optimization of local diets (Contribución al desarrollo de una guía de alimentos en Benin: programación lineal para la optimización de dietas locales). Public Health Nutr [Internet]. 2015 Mar 24 [citado 2018 Ene 26]; 18(4): 622–631. Disponible en: http://www.journals.cambridge.org/abstract_S1368980014000706.

Naska A, Valanou E, Peppa E, Katsoulis M, Barbouni A, Trichopoulou A. Evaluation of a digital food photography atlas used as portion size measurement aid in dietary surveys in Greece (Evaluación de un atlas de fotografía digital de alimentos utilizados como ayuda para medir el tamaño de las porciones en encuestas dietéticas en Grecia). Public Health Nutr [Internet]. 2016 Sep [citada 2018 Ene 26]; 19(13): 2369–2376. Disponible en: http://www.journals.cambridge.org/abstract_S1368980016000227.

Brito AP, Guimarães CP, Pereira RA. Evaluation of photographs supporting an FFQ developed for adolescents (Evaluación de fotografías que respaldan un FFQ desarrollado para adolescentes). Public Health Nutr [Internet]. 2014 Ene [citada 2018 Ene 26]; 17(1): 139–144. Disponible en: http://www.journals.cambridge.org/abstract_S1368980012004867.

Penaforte FRO, Japur CC, Diez-García RW, Hernández JC, Palmma-Linares I, Chiarello PG. Plate size does not affect perception of food portion size (El tamaño del plato no afecta la percepción del tamaño de la porción de comida). J Hum Nutr Diet [Internet]. 2014 Abr [citado 2018 Ene 13]; 27: 214–219. Disponible en: http://doi.wiley.com/10.1111/jhn.12111.

Faulkner GP, Livingstone MBE, Pourshahidi LK, Spence M, Dean M, O’Brien S, et al. An evaluation of portion size estimation aids: Consumer perspectives on their effectiveness (Una evaluación de las ayudas de estimación del tamaño de las porciones: perspectivas del consumidor sobre su efectividad). Appetite [Internet]. 2017 [citado 2018 Ene 13]; 114: 200–208. Disponible en: http://dx.doi.org/10.1016/j.appet.2017.03.027.

Amougou N, Cohen E, Mbala ML, Grosdidier B, Bernard JY, Saïd-Mohamed R, et al. Development and validation of two food portion photograph books to assess dietary intake among adults and children in Central Africa. (Desarrollo y validación de dos libros de fotografías de porciones de alimentos para evaluar la ingesta alimentaria entre adultos y niños de África Central). Br J Nutr [Internet]. 2016 Mar [citado 2017 Oct 10]; 115(5): 895–902. Disponible en: http://www.journals.cambridge.org/abstract_S0007114515005401. https://doi.org/10.1017/S0007114515005401.

Korkalo L, Erkkola M, Fidalgo L, Nevalainen J, Mutanen M. Food photographs in portion size estimation among adolescent Mozambican girls (Fotografías de alimentos en la estimación del tamaño de las porciones entre adolescentes mozambiqueñas). Public Health Nutr [Internet]. 2013 Sep [citado 2018 Ene 21]; 16(9): 1558–1564. Disponible en: http://www.journals.cambridge.org/abstract_S1368980012003655.

Tal A, Niemann S, Wansink B. Depicted serving size: Cereal-packaging pictures exaggerate serving sizes and promote overserving (Tamaño de la porción representada: las imágenes de los envases de cereales exageran los tamaños de las porciones y promueven el exceso de servicio). BMC Public Health [Internet]. 2017 Dic [citado 2018 Ene 26]; 17(1): 169. Disponible en: http://bmcpublichealth.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12889-017-4082-5.

McCarthy M. New US food labels reflect modern serving sizes and added sugar (Las nuevas etiquetas de los Estados Unidos reflejan los tamaños modernos de porciones y azúcar) BMJ [Internet]. 2016 May [citado 2018 Ene 26]; i2960. Disponible en: http://www.bmj.com/lookup/doi/10.1136/bmj.i2960.

Pomeranz JL, Brownell KD. Can Government Regulate Portion Sizes? (¿Puede el gobierno regular el tamaño de las porciones?). N Engl J Med [Internet]. 2014 Nov [citado 2018 Ene 26]; 371(21): 1956–1958. Disponible en: http://www.nejm.org/doi/10.1056/NEJMp1410076.

Livingstone MBE, Pourshahidi LK. Portion Size and Obesity. (Tamaño de la porción en la obesidad) Adv Nutr An Int Rev J [Internet]. 2014 Nov [citado 2018 Ene 15]; 5(6): 829–34. Disponible en: https://academic.oup.com/advances/article/5/6/829/4558127.

Foster E, Hawkins A, Barton KL, Stamp E, Matthews JNS, Adamson AJ. Development of food photographs for use with children aged 18 months to 16 years: Comparison against weighed food diaries – The Young Person’s Food Atlas (UK) (Desarrollo de fotografías de alimentos para usar con niños de 18 meses a 16 años: comparación diaria de alimentos pesados). PLoS One [Internet]. 2017 Feb [citado 2018 Ene 15]; 12(2): e0169084. Disponible en: https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0169084. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0169084.

Bouchoucha M, Akrout M, Bellali H, Bouchoucha R, Tarhouni F, Mansour A Ben, et al. Development and validation of a food photography manual, as a tool for estimation of food portion size in epidemiological dietary surveys in Tunisia (Desarrollado y validación de un manual de fotografía de alimentos, como herramienta para la estimación del tamaño de las porciones de alimentos en encuestas dietéticas epidemiológicas en Túnez). Libyan J Med [Internet]. 2016 Ene [citado 2018 Ene 12]; 11(1): 32676. Disponible en: https://www.tandfonline.com/doi/full/10.3402/ljm.v11.32676.

Valanou E, Naska A, Barbouni A, Katsoulis M, Peppa E, Vidalis P, et al. Evaluation of food photographs assessing the dietary intake of children up to 10 years old. (Precisión en la estimación de las porciones de alimentos contra las porciones en las fotografías de alimentos en niños mayores de 10 años) Public Health Nutr [Internet]. 2017 [citado 2018 Ene 18]; 1–8. Disponible en: https://www.cambridge.org/core/product/identifier/S1368980017003354/type/journal_article.

Xu C, He Y, Khannan N, Parra A, Boushey C, Delp E. Image-based food volume estimation. In: Proceedings of the 5th international workshop on Multimedia for cooking & eating activities (Estimación del volúmen de alimentos basada en imágenes. En: Actas del 5° taller internacional sonre multimedia para actividades de cocina y comida) Barcelona: Association for Computing Machinery; 2013. p. 75–80. Disponible en: http://hdl.handle.net/20.500.11937/50009.

Poelman MP, Eyles H, Dunford E, Schermel A, L’Abbe MR, Neal B, et al. Package size and manufacturer-recommended serving size of sweet beverages: a cross-sectional study across four high-income countries (Tamaño del paquete y tamaño de porción de bebidas dulces recomendado por el fabricante: un estudio transversal en cuatro países de altos ingresos). Public Health Nutr [Internet]. 2016 Abr [citado 2018 Ene 23]; 19(6): 1008–1016. Disponible en: http://www.journals.cambridge.org/abstract_S1368980015001974.

Diliberti N, Bordi PL, Conklin MT, Roe LS, Rolls BJ. Increased portion size leads to increased energy intake in a restaurant meal (El aumento del tamaño de la porción conduce a una mayor ingesta de energía en una comida de restaurante). Obes Res. 2004; 12(3): 562–568. Disponible en: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1038/oby.2004.64. https://doi.org/10.1038/oby.2004.64.

Additional Files

Published

2020-07-15

Issue

Section

Artículos originales

How to Cite

1.
Padilla Samaniego MV, Naranjo Rodriguez CE, Ramírez Anormaliza RI, Lozada Meza ML, Solís Manzano AM, Calderón Vallejo CV. Size and portions of the population’s food consumption: availability of updated information. REE [Internet]. 2020 Jul. 15 [cited 2024 Nov. 21];14(2):30-5. Available from: https://eugenioespejo.unach.edu.ec/index.php/EE/article/view/136

Similar Articles

1-10 of 211

You may also start an advanced similarity search for this article.